• Головна
  • Новини
  • Експертний круглий стіл "Перспективи та практичні Механізми запровадження в Україні спеціалізованіх антікорупційніх судів"
×

Попередження

JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /var/www/openjH/open.lg.ua/images/news_2016/07/2016-07-07
×

Повідомлення

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news_2016/07/2016-07-07
Переглядів: 1150

Експертний круглий стіл "Перспективи та практичні Механізми запровадження в Україні спеціалізованіх антікорупційніх судів"

2016 07 07 01Експертний круглий стіл "Перспективи та практичні Механізми запровадження в Україні спеціалізованіх антікорупційніх судів" відбувся 30 червня 2016 року, на якому представник ГО “Агентство стійкого розвитку Луганського регіону” разом з представником Антікорупційного Бюро України, народними депутатами, представниками міністерств та відомств, міжнародними та вітчізняними експертами обговорили нагальні питання запровадження спеціалізованих антікорупційних судів.

Відкрів круглий стіл Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна, який зазначив, що на сьогоднішний день у нашому законодавстві немає закінченого циклу боротьби з корупцією.

Артем Ситник, директор національного Антикорупційного Бюро України, відмітив той факт, що українське законодавство поки не готове до створення антикорупційного суду. Так само, до сих пір не визначена "компетенція" антикорупційного суду. "Зараз немає бачення, чим буде займатися антикорупційний суд. Від того, як буде прописана його компетенція, буде залежати успіх реалізації цього проекту", - підкреслив Ситник.

За словами Федора Орищука, головного редактору постала "Перша інстанція" та експерта Transparency International Ukraine, покарання за хабарництво важко назвати справделивим, до того ж воно надто гуманне до хабарників, окрім того, воно не несе жодного виховального характеру, тому окрім змін до Конституції, треба внести зміни у законодавство відносно самого покарання.

Своє бачення однієї з моделей суду надала учасникам Оксана Сироїд, заступниця голови Верховної Ради України. За її словами, важливим елементом діяльності суду повинна стати присутність іноземних суддів в якості присяжних. Це допоможе українським суддям відчувати підтримку і безпеку при розгляді таких справ. Також пані Сироїд зазначила, що судді антикорупційних судів будуть піддаватися великому психологічному тиску і українські судді далеко не завжди зможуть з цим впоратися. Також вона вважає, що до іноземців, які беруть участь в роботі антикорупційних судів, буде більше довіри суспільства.

Таку позицию підтрімав і народний депутат України Єгор Соболєв. Він зазначив, що міжнародні партнери можуть дати Україні найбільший дефіціт - іноземні фахівці, які допоможуть творити справжнє справедливе правосуддя. Саме іноземні фахівці, такі як слідчі, прокурори, детективи, на думку Є. Соболєва, можуть розглядати антікорупційні справи з того кута, який невідомий українцям.

Не згоден з такою моделлю антикорупційного суду Павло Петренко, Міністр юстиції України. За його словами судді іноземних судів не знайомі зі специфікою матеріального права України, і в принципі не повинні робити за українських суддів їх роботу. Проте, на першому етапі створення і роботи суду дійсно було б доцільно залучати іноземних фахівців, але необов'язково це мають бути лише судді. Министр такоже зауважів, що нині суди виносять виправдальні вироки в кожній десятій справі, яка стосується корупційніх злочінів. Тоді як загальна статистика свідчіть, что загаль виправдання отримують менше 1% звинувачених. Міністр зазначив, що саме це і є основною причиною того, чому потрібно найскоріше сформувати як антикорупційний суд, так і оновити всю судову систему.

«У новому профільному законі дійсно передбачено створення антикорупційного суду, але його створення відстрочено до ухвалення спеціалізованого закону», - нагадав Роман Куйбіда, заступник голови Центру політико-правових реформ. За словами експерта моделей суду можна розробити декілька, також як і моделей добору суддів, але це треба робити якомога швидше, а не втягуватися в тривалі дискусії. На його думку, саме затягування процесу може спричинити нівелювання тих реформ, які вже прийняті і починають впроваджуватися.

У свою чергу, Андрій Помазанов, народний депутат України, назвав основні критерії необхідні для ефективної роботи суду: незалежний відбір, незалежні від судової системи кандидати, матеріальне забезпечення та інституційна можливість приймати рішення.

Поділився з учасниками своїм баченням в цій сфері і Микола Хавронюк, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ. За його словами, сьогодні при владі немає політичної волі для створення антикорупційного суду, вона може з'явиться але лише під тиском суспільства та іноземних колег.

Прес-служба АСР

{gallery}news_2016/07/2016-07-07:::0:0{/gallery}

 

 

Яндекс.Метрика