• Головна
  • Новини
  • Гості з Івано-Франківщини та Вінниці, були вражені Україною в серці луганських та донецьких громад
Переглядів: 1166

Гості з Івано-Франківщини та Вінниці, були вражені Україною в серці луганських та донецьких громад

Цього разу нам випала нагода супроводжувати візит гостей та показувати Луганщину, яка розвиватиметься попри все.  Учасниками візиту «ОГЛЯД КРАЩИХ ПРАКТИК СПІВПРАЦІ ВЛАДИ, БІЗНЕСУ ТА ОГС В РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТІВ РОЗВИТКУ в Луганській та Донецькій областях». 24-30 червня 2017 року стали бажаючі, лектори та спікери з різних орагнізацій та органів влади, які вже тривалий час передають свій досвід представникам громад Луганської та Донецької обаластей, що їздять по обміну довідом до Івано-Франківщини та Вінничини в рамках роботи Програми розвитку ООН на Сході України за напрямком “Соціальна єдність та примирення”.  Але цього разу, вдалось залучити тих, хто постійно приймає гостей зі Сходу та ділиться своїм безцінним досвідом, щоб показати, як розвиваються та прагнуть кращого громади Сходу України. Маршрут для гостей був не легким та насиченим різноманітними зустрічами та дискусіями.

20280233 1530370063653029 7910238676785498379 oТак 25 червня, делегація прибула до м. Краматорськ, де відбулись зустрічі в креативному просторі FreeUA (грантоотримувачі ПРООН), в молодіжному просторі Вільна Хата, зустрілись з громадськими активістами в центрі «Старе Місто» та парку ім. Бернацького.

26 червня відвідали Донецьку облдержадміністрацію , ГИК-бункер, Центр розвитку місцевого самоврядування QuartSoft (як представника соціально-відповідального бізнесу), молодіжний простір Халва та ввечері відправились далі до м. Сєвєродонецьк Луганської області, де вже гостей чекали пердставники ГО “Агентство стійкого розвитку Луганського регіону” – Артем Беднарський та Павло Пригородов.

20280277 1530370503652985 6612916438480085945 oГубернатор Луганської області, Юрій Гарбуз, вирішив особисто 27 червня привітати гостей та разом зі своєю командою презентував область, пріоритети її розвитку в ситуації загальної кризи та тривалого конфлікту, але дуже оптимістично зазначив прагнення до розвитку та використання всіх можливих ресурсів для цього. Тепер плани області зазначені в Стратегії 2020 та плані її реалізації. Залишається тільки поступово виконувати те, що запланували. Він також висловив подяку за інтерес до області з боку гостей, та допомогу, яку в різній формі отримають жителі області від інших областей України в цей не простий для держави час.

В Будинку ООН, куди приїхали гості після зустрічі з губернатором Луганської області, відбулись презентації з представниками різноманітних організацій, що працюють під паросолькою ООН на Сході України, зокрема WHO та WFP.

Олег Міхальов, експерт Всесвітньої організації охорони здоров’я, зазначив, що він сам виходець з громадських діячів, і що його досвід та партнерські стосунки набуті в сфері громадської діяльності наразі допомагають під час реалізації проектів ВОЗ на Сході України. Такі проекти, як надання первинної медичної допомоги населенню у віддалених куточках Луганської області, надання медичних препаратів та покращення спроможності фахівців через тренінги та семінари, значно полегшують навантаження на систему охорони здоров’я у Луганській області та дають змогу отримати необхідну медичну допомогу ВПО та приймаючим їх громадам.

Олексій Тютюник, представник Всесвітньої продуктової організації, розповів про роботу представників організації у Світі та Сході Україні, та зокрема в “сірій зоні”. Звісно, що всі гості Будинку ООН, традиційно оглядають з екскурсією офіс та міряють обмундирування співробітників, роблять фото на згадку. Так відбулось й цього разу, попили кави за дружньою розмовою та поїхали далі. 

20247974 1530370670319635 2005818084103687496 oПрибули до Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, щоб ознайомитись з його життям, у тому числі як ВУЗа-переселенця. Але, перша частина зустрічі відбулась у головному корпусі, де у залі засідань керівник Ресурсного центру зі сталого розвитку (створеного за підтримки ПРООН) - Інна Семененко - та представники - Андрій Жидков, Олена Хандій - розповіли про основні ініціативи та заходи, які були проведені у 2016-2017 роках спільно з університетом та ГО "Фундація "Простір" (яка створена студентами, співробітниками і випускниками СНУ ім. В. Даля). Ці заходи спрямовані на активізацію молоді в регіоні, підвищення соціальної згуртованості та примирення в регіоні (особливо між місцевим населенням та ВПО, а також окремими групами населення і особами), просування цілей сталого розвитку та посилення співпраці між університетом, владою, бізнесом, міжнародними організаціями, громадськістю. Серед таких заходів різні зустрічі, круглі столи, конференції, форуми, семінари, тренінги, святкування Днів Європи, Дня Миру, робота Дебатного клубу, робота зі школярами, воркшопи з енергозбереження, конкурси і багато іншого. Андрій Жидков розповів про основні проблеми з енергозбереження у Луганській області та показав власноручно створені моделі з енергозбереження, які він демонструє школярам, студентам, іншим зацікавленим особам та на наочних прикладах розповідає, як економити ресурси вдома.

Друга частина візиту була до університетського парку, де завдяки підтримки ПРООН та інших проектів були намальовані мурал "Атом" на стіні університету, встановлені Павільйон примирення (де проходять різні зустрічі та заходи), велопарковки, пандуси, лавочки, висаджені дерева, кущі, квіти. Андрій Жидков показав також "велосипед любові" – одну з нещодавніх робіт Олександра Моісеєнка – місцевого активіста і умільця, встановленого біля університетського корпусу.

Віра Володимирівна Попсуй, радник міського голови м. Сєвєродонецьк, засновник ГО “Сєвєродонецька Агенція розвитку громади”, провела гостей центром міста, показала паркову зону відпочинку, що відтворюється власними зусиллями місцевих активістів. Розповіла про те, чим займаються громадські місцеві організації.

Потім відвідали, Кризовий медіацентр, створений за підтримки МФ “Відродження”, та який став діалоговим майданчиком для різноманітних дискусій та обговорень для різних зацікавлених сторін. В цьому приміщенні дуже часто зустрічаються журналісти, громадськість, влада та представники ПРООН, щоб з’ясувати різні питання та досягти поразуміння. Так, нещодавно, дуже жвава дискусія відбулась по запровадженню безвізового режиму в Україні з відомими українськими експертами (Ірина Сушко, Ольга Донець) та інші.

20248273 1530371216986247 4010595318598745674 oГостям також показали ізюмінку області – Луганське Агентство регіонального розвитку (АРР), на яке і влада, і громадськість, і бізнес, і міжнародні організації покладають багато надій , як на інституцію-імплементатора обласної Стратегії розвитку 2020 та помічника місцевим громадам в адмініструванні великих проектів та створенню дієвих місцевих стратегій та програм. Доречі, до створення якого багато зусиль поклала та стала одним із співзасновником ГО "Агентство стійкого розвитку Луганського регіону".

28 червня поїхали подивитись громади Луганської області. Новоайдарський район, так вразив гостей своєю гостинністю та українським колоритом, що вони ще довго захоплювались громадою та її лідерами, що працюють за декілька кілометрів від зони розмежування. А відвідання місцевого музею із української колекції одягу надало гостям відчуття, що вони знаходяться в себе вдома.


Олена Кізілова – начальник управління економічного розвитку і торгівлі Новоайдарської районної державної адміністрації, керівник районного ресурсного центру розповіла про успіхи громад Новоайдарського району в залученні як міжнародної технічної допомоги так і коштів державного фонду регіонального розвитку. Наголосила, що останнім часом неоціненну допомогу надає як Європейський Союз так і Програма розвитку організацій об’єднаних націй завдяки фінансової підтримки яких з 2012 року реалізовано 12 мікропроектів на загальну суму 1,8 млн.грн. В рамках проекту «Економічне відновлення та розбудова життєво важливих об’єктів інфраструктури в Східних регіонах України», який фінансується Урядом Японії та впроваджується Програмою Розвитку ООН потрапив об’єкт: Новоайдарський територіальний центр соціального обслуговування загальною кошторисною вартістю 850,507 тис.грн. Також затверджений резервний об'єкт – Центральне стерилізаційне відділення та протитуберкульозний кабінет Новоайдарського районного територіального медичного об'єднання загальною кошторисною вартістю 993,962 тис. грн. Громада Новоайдарського району активно приймала участь в конкурсі Проекту ПРООН «Верховенство права та безпека на рівні громад у постраждалих від конфлікту районах України». Направлено 13 ініціативних заявок та 1 інфраструктурний проект з цього напрямку. Ідеї деяких проектів були взяті за аналог після навчального туру до Івано-Франківської та Вінницької областей.

20247893 1530372103652825 4647224332005215067 oТакож 17 травня 2017 року в рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» підписано тристоронню Угоду про партнерство між Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй, Новоайдарською райдержадміністрацією та Новоайдарською районною радою Луганської області щодо розбудови мережі Центрів надання адміністративних послуг за методологією Проекту. Тож тепер Новоайдарська територіальна громада отримала можливість збудувати новий сучасний Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), який буде відповідати як вимогам законодавства України, так і світовим стандартам. ЦНАП буде обладнаний кімнатами для прийому звернень, зберігання архіву та кімнатою очікування. Працівники Центру надання адміністративних послуг будуть виконувати свою роботу у приміщеннях не лише з новими меблями, а й сучасною оргтехнікою, що набагато покращить сервіс надання послуг.

За підтримки Європейського інвестиційного банку планується відновити 15 об’єктів соціальної інфраструктури на суму майже 33 млн.грн. Голова районної державної адміністрації (Сергієнко Віктор Валентинович) відповів на запитання стосовно бюджету району, співпраці з районною та сільськими радами стосовно фінансування інвестиційних проектів, утримання бюджетної сфери, розвитку туризму на території району та роботи з внутрішньо переміщеними особами.

Зустріч пройшла жваво та у невимушеній обстановці.

Новопсковська об’єднана громада вразила своїм оптимізмом та господарським підходом до управління. Голова громади, Вадим Гаєв, провів містом та розповів скільки всього було зроблено, та як інноваціні підходи, у тому числі й до питань енергозбереження, в громаді запроваджуються.

Поспілкувались на предмет децентралізації та впливу цього процесу на розвиток територій. До речі, ПРООН, покладає багато зусиль для підтримки громади. Так, протягом реалізації третьої фази проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на території Новопсковсього району реалізовані наступні проекти:

  • “Інноваційні енергоефективні заходи в с. Осинове. Реконструкція вуличного освітлення зі встановленням автономних сонячних панелей”. Бюджет – 335 962,00 грн., в т.ч. організація громади – 16930,00 грн., селищна рада 67061,00 грн., ПРООН 251 971,00 грн.;
  • “Енергозберігаючі заходи в школі с.Заайдарівка. Капітальний ремонт (заміна вікон). Бюджет – 234 859,56 грн.”, в т.ч. організація громади – 15442,24 грн., селищна рада 45678,63 грн., ПРООН 173 738,69 грн.;
  • “Енергозберігаючі заходи в дитсадку смт.Новопсков. Капітальний ремонт будівлі (утеплення частини будівлі та часткова заміна вікон)”. Бюджет – 306 876,00 грн., в т.ч. організація громади – 17000,00 грн., РДА/РР 68646,00 грн., ПРООН 221230,00 грн. Близько 7 тисяч чоловік скористаються результатами реалізованих проектів.

Зупинились в місті Старобільськ, де зустріли представники ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та ГО «Агенція освітніх ініціатив» Ірина Мигович та Юлія Ляшенко. Гостей провели кампусом університету, розповіли про історію закладу від часів заснування і до евакуації в місто Старобільськ, показали основні об’єкти, що було побудовано чи відремонтовано завдяки співпраці університету та громадських організацій при ВНЗ з міжнародними організаціями (нова автономна система опалення, відремонтовані гуртожитки, музей університету тощо). Ірина Мигович розповіла про роботу ГО «Агенція освітніх ініціатив» з молоддю міста Старобільськ, про організовані протягом останнього року тренінги та активності культурно-розважального характеру, більшість з яких стала можливою завдяки співпраці з ПРООН. Велику зацікавленість гостей також викликав інформаційно-ресурсний центр «Window on America», який вже другий рік поспіль працює на базі ЛНУ імені Тараса Шевченка і надає широке коло послуг інформативно консультативного характеру для представників громад Луганщини.

Цього дня доїхали до мальовничого міста Кремінна, і на наступний день 29 червня вирушили подивитись Сватівський район.

Село Коломийчиха Сватівського району – приклад початку роботи ПРООН у 2008 році в напрямку активізації та мобілізації ресурсів для розвитку громади. За наступні роки відновлюється сільський водопровід, голова ГО “Джерело” – Надія Чуніхіна, молода активни людина обирається на посаду голови сільради , громада розробляє та реалізує сільську стратегію, застосовую проектний підхід до реалізації різноманітних ініціатив, покращує життя населення в громаді та районі вцілому. З’являється відремонтована школа, дитячі та молодіжні майданчики, відновлюється аварійна будівля Будинку культури, сільський ЦНАП та починається робота з іншими міжнародними організаціями: МОМ, ЮНІСЕФ та ін.

Людмила Миколаївна Кобзєва – начальник управляння економіки Сватівської райдержадміністрації, керівник районного ресурсного центру ПРООН, презентувала весь довгий та поступовий шлях до розвитку, до успіху, разом та за бажанням та підтримкою місцевих жителей, що протягом 9 років (2008-20017 роки) в Коломийчихі побудували краще життя. Як було зазначено, у 2008 року Сватівський район став учасником проекту Європейського союзу програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» (МРГ). В рамках проекту було відібрано чотири громади та створено ресурсний центр розвитку громад «Громади Сватівщини». За сприяння Проекту МРГ, районний ресурсний центр отримав оргтехніку. Протягом реалізації першої фази проекту (2009-2010 рр) було реалізовано чотири мікро-проекти. В подальшому громадські організації проявили свою активність, завдяки чому було додатково реалізовано ще чотири мікро-проекти. Таким чином протягом першої фази було реалізовано вісім мікро-проектів на суму майже 1 млн 200 тисяч гривень, з них 71 тисяча – кошти мешканців громад. На слайді Ви можете бачити відремонтовані об’єкти:

  • Центр розвитку громади в селі Райгородка.
  • Дитячий садок в селі Мілуватка.
  • Школи в селі Куземівка та Містки.

Одна з наймасштабніших самостійних ініціатив це реконструкція туристично-привабливого об’єкту Сватівського району «Джерело на хуторі Надія», яка реалізована за сприяння програми розвитку ООН та компанії «BonAqua». Також в рамках цього конкурсу діти села Райгородка стали переможцями та мали змогу відвідати «Музей води» в місті Київ.

В рамках другої фази Проекту ПРООН/МРГ (2011-2012 рр.) було реалізовано чотири мікропроекти на суму майже 800 тисяч гривень. Було відремонтовано фельдшерський пункт в селі Ковалівка, дитячий садок в селищі Новоселівське.

За Проектом «Покращення умов виховання та фізичного розвитку дітей через облаштування сільських дитячих майданчиків» за фінансової підтримки Генерального Консульства Федеративної Республіки Німеччини в м. Донецьк громадські організації «ТЕРЕМОК» та «ДЖЕРЕЛО 2009» отримали дитячі майданчики.

У співпраці з громадською організацією «Агентство стійкого розвитку Луганського регіону» Сватівський район приймав участь в конкурсах з енергозбереження, село Коломийчиха розробило Стратегію розвитку та бренд села.

В партнерстві з Обласним ресурсним центром, ресурсним центром при Східноукраїнському національному університеті ім. В.Даля на базі Коломийчівської громади було проведено кущовий семінар по енергоефективності. Здійснено капітальні ремонти будинків культури в селі Коломийчиха та селищі Новоселівське за кошти обласного бюджету в рамках конкурсу проектів місцевого самоврядування. До речі Сватівський район був одним з небагатьох, що отримали кошти для ремонту закладів культури. Це сталося лише завдяки вивченню методології проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

Завдяки співпраці з ГО “Агентство стійкого розвитку Луганського регіону” та консульству Німеччини, в селах втановили дитячі майданчики (Новоселівка та Коломийчиха).

В третій фазі Проекту ПРООН/МРГ було реалізовано чотири мікро-проекти на суму майже 1,5 мільйона гривень та проведено капітальний ремонт в амбулаторії села Гончарівка, заміну опалення в школі села Оборотнівка, відремонтовано дах школи в селі Коломийчиха. Громадські діячі громадських орагнізцій, самоорганізованих при підтримці ПРООН стали в подальшому: депутатом районної ради та головою селищної ради. Це відповідно Гриценко Алла Вікторівна яка, до речі, недавно відвідала Івано-Франківщину та привезла ідеї, які можна реалізувати на Сватівщині, та Чуніхіна Надія Василівна 
Всього завдяки ПРООН було реалізовано 16 мікро-проектів на суму майже 3 млн 500 тисяч гривень, з них 300 тисяч гривень були зібрані мешканцями громад.

29 жовтня 2015 року на Сватівщину прийшла біда. Вибухи на складах боєприпасів збройних сил України. Пошкодження були в кожному районі нашого міста і не тільки. Снарядами було пошкоджено найближчі села- Гончарівка та Травневе. Були жертви і серед мирного населення. Школи, дитячі садки, будинки, об’єкти інфраструктури (РайГаз). Для усунення наслідків надзвичайної ситуації були надані гуманітарні допомоги з усіх областей України на суму більше ніж 20 мільйонів гривень у вигляді коштів, будівельних матеріалів та іншого. Були надані одноразові грошові допомоги постраждалим та сім’ям, члени яких загинули, на суму 277,5 тис. грн. проведено відновлювальні роботи на об’єктах соціальної інфраструктури, на які було використано майже 11 млн грн з Резервного Фонду державного бюджету.

У зв’язку з проведенням АТО в Сватівському районі почали працювати міжнародні благодійні організації «Mercy Corps», «Міжнародна організація з міграції», Норвежський фонд у справах біженців, програма розвитку ООН. Було реалізовано 4 мікропроекти у співпраці з Міжнародною організацією Mercy Corps. Було реалізовано 4 мікропроекти у співпраці з Міжнародною організацією з міграції (МОМ). Було реалізовано 2 мікропроекти у співпраці з державним фондом регіонального розвитку (ДФРР).

Івано-Франківщина відома своїми гірськими річками, лісами, Буковель! Давно славиться туристичним відпочинком. Сватівщина ж натомість тільки починає свій шлях у розвитку туризму, бо є багато культурно-привабливих місць. Преображенський печерний монастир, який є культовим комплексом, на що вказують зображення християнської семантики на стінах, написи, архітектурні особливості окремих приміщень (церкви) та широкі аналогії подібних галерейних монастирів від Галичини до Поволжя. В селі Хомівка Успенсько-Серафимський жіночий монастир, на території якого висаджений сосновий бор. З історичних довідників відомо, що на території села жив пан з дружиною, у них не було дітей. І для того щоб якось втішити дружину, він побудував цей монастир, монашки і посадили ці сосни. Пізніше на цьому місці був побудований Професійно-Технічне училище (яке в народі називають Бомбей). Коли Ви наприклад знаходитись в цьому бору, Ви дійсно відчуваєте благодать, зв’язок між минулим та сьогоденням, і починаєте замислюватись над вічністтю. Мідна табличка була знайдена у фундаменті монастиря, яку заклали при його будівництві. Один зі найстарших і постійно діючих храмів в Сватівському районі - це храм Різдва Іоанна Предтечі в с. Мілуватка. Цей храм має своє славне історичне минуле. Веде він свій відлік з 1913 року. При вході в храм виставлена карта Сватівського району початку ХХ-ого століття і кожен має змогу її роздивитись. Храми в селі Рудівка, Кармазенівка, капличка в селі Свердлівка (№29).

Післявоєнні пам’ятки, що нагадують нам про страшні роки Другої Світової Війни - одна з яких знаходиться в селі Петрівка. Це єдиний 100 метровий обеліск в Луганській області, побудований в пам’ять місцевим захисникам.

14 заповідників, а це 5140,2 га. Найбільший - Зоологічний заповідник "Сватівський". Знаходиться в межах урочищ Сватівського державного лісомисливського господарства (між селами Коломийчиха, Куземівки, Містки). Загальна площа 3316 га. Типовий природний ландшафт, степової зони. Про чудовий Сватівський край кожен мешканець Сватівщини може розповідати годинами. Проте головним надбанням рідного краю є його люди. Які вкладають свою душу та серце в розвиток своєї малої батьківщини. Одним із самих яскравих прикладів роботи молодої креативної особистості на Сватівщині є Чуніхіна Надія Василівна Коломийчиський сільський голова. Концерт, який гостям представив місцевий колектив із соло сільської голови ще трошки й довів би гостей до сльоз радості. Після села Коломийчиха завітали до міста Кремінна.

Місто Кремінна, гостям здалось чимось схожим на місто Надвірна, що на Івано-Франківщині, та представники міста одразу отримали пропозицію зав’язати братські відносини на рівні мерій міст та громади вцілому. Представники міської влади презентували свою роботу, показали місто та деякі результати роботи за різними проектами (альтанку, зони відпочинку, електронні стенди, освітлення, водонасосну станцію, що запрацювала за підтримки ПРООН та інших донорів). Місцеві спікери наголосили на тому, що тепер влада та громадськість зосереджується на питаннях безпеки та Верховенства права, бажають покращити безпечний рух транспорту у місті та зробити підвищені пішохідні перехіди для людей, як на Івано-Франківщині та в Європі. Треба зазначити, що місцеві лідери не тільки покладають надію щодо допомоги з боку ПРООН та інших міжнародних організацій, але й багато чого роблять й самі. Так, заправаджено та діє Конкурс проектів місцевих громадських організацій, підписано Угоду Мерів, постійно розробляються проекти на ДФРР та все найкраще (за підсумками візитів по обміну досвідом в інші регіони України та інших держав) керівництво місто намагається застосувати в своїх проектах розвитку.

Андрій Сімонов – голова ГО “Кремінська бізнес-асоціація”, розповів гостям про плани щодо розвитку туристичної інфраструктури, провів екскурсію до туристичного табору КП “Лісова Поляна”, розповів загалом про проблеми та преспективи розвитку туристичної сфери в місті Кремінна та Кремінському районі вцілому.

Ірина Смага – голова ГО “Наша громада”, показала будівлю Центру соціальної активності та розповіла про поточні проекти організації.

Слід зазначити, що Кремінський район характеризується демократичним управлінням та залученням самого великого в Луганській області серед інших громад об’єму коштів міжнародної технічної допомоги.

30 червня - останній день візиту гостей було присвячено Лиманській об’єднаній громаді Донецької області, яка межує з Кремінським районом Луганської області та відвіданню Святогір’я і кластери глиняних виробників в м. Слов’янськ.

В місті Лиман, зустріла начальник управління економіки – Надія Павлівна Авдєєнко, що провела гостей та ознайомила з гордістю громади: діяльність великого Центру Безпеки Лиманьскої ОТГ, Центру надання адміністрацтивних послуг, ознайомила з діялністю громади вцілому та соціально-економічними показниками розвитку й планами на майбутнє.

На зустрічі в міськраді були присутні активісти та староста села Крива Лука, наймальовничого містечка громади, але що було в окупації та зараз знаходиться в стадіх розмінування. Але не зважаючі на це, староста відмітила та познайомила всіх присутніх с переселенцям з м. Донецьк, що стали головною інвестицією та рушийною силою по активізації розввитку села. Яна Синиця представила презентацію громадської діяльності, фото виставку найкрасивіших міст Донбасу та одразу отримала пропозиції від гостей щодо співпраці та фінансової допомоги на реалізацію поточних проектів. Ось приклад того, що треба спочатку зробити самим, вміти себе презентувати та показати, мати проекти і кошти незабаром знайдуть свого власника добрих справ. ПРООН пишається цією громадаю, бо вони почали з малого - міні-ініціативи щодо створення фото виставки по напрямку “соціальна єдність та примирення”, чим повірили в себе та отримали поштовх для більш великих справ.

Далі поїхали та відвідали Святі Гори в місті Святогірськ Донецької області, але як відмітили гості було мало часу та хотілось би ще обійти всі угіддя Лаври.

Останньою зупинкою був в м. Слов’янськ будинок культури, де оглянули місцевий молодійжний центр, створений за підтримки ЮНІСЕФ та зупинились на зустріч з глиняними майстрами, що створили свій кластер та громадську організацію “Союз виробників художньої кераміки Слов’янська”. Гості були дуже вражени виставою глиняних виробів та провели багато часу в перемовах щодо їх промоції на Івано-Франківщини. Всі дуже зраділи, що знайшли один одного, в потрібний не легкий час, бо серед делегантів були представники тих орагнізацій і установ, що мають пряме відношення до розвитку та підтримки майстрів, розвитку культури та туристичних атракцій вцілому.

На тому, поки завершимо, бо в цій статті викладено інформацію про те, як проходив візит. Але, тут ми також зібрали до купи всі результати, висновки та коментарі гостей:

  • 23.06.2017 сторінка Фейсбуку ГО “Агентство з розвитку приватної ініціативи” (м. Івано-Франківськ): “Гості з Донецького та Луганського регіону знову завітали на Івано-Франківщину. Дякуємо всім, хто показав їм наше життя. Світлий і сильний його бік….”https://www.facebook.com/agency.pid/posts/447366198959588
  • 23.06.2017 сторінка Фейсбуку ГО “Агентство з розвитку приватної ініціативи” (м. Івано-Франківськ): “Вже тричі поспіль ми відправляємо групи додому на Схід України з вивернутим навиворіт уявленням про наші краї: «Безцінний досвід, щирі емоції, гостинність…..»https://www.facebook.com/agency.pid/posts/447371322292409
  • 25.06.2017 сторінка Фейсбуку члена делегації з м. Івано-Франківськ Юрія Карпина: “Таке враження,що нас привіз не поїзд, а "машина часу".Все дуже схоже на 90-ті. Перше враження:це совок.Але незважаючи на велику кількість російськомовних вивісок в місті та російськомовне населення,всеодно можна побачити українські прапори, і ти розумієш що Краматорськ - це Україна…”https://www.facebook.com/groups/241519732527652/permalink/1589047254441553/
  • 26.06.2017 сторінка Фейсбуку ГО “Агентство з розвитку приватної ініціативи” (м. Івано-Франківськ): “VILHA HATA та Центр ветеранів АТО Донбасу. Музичні студії, майстерні, спортзал, тренінговий центр. Краматорськ інспірує.G93...”https://www.facebook.com/agency.pid/photos/a.360323870997155.1073741828.239367136426163/448490395513835/?type=3
  • 27.06.2017 сторінка Фейсбуку голови Луганської обласної державної адміністрації Юрія Гарбуза: ”Радий вітати на Луганщині делегацію з Івано-Франківщини та Вінничини…”https://www.facebook.com/YuriyGarbuzz/posts/1924167541193701
  • 27.06.2017 Ютуб, сюжет телеканалу “Луганське обласне телебачення” (ЛОТ): “ПРООН продолжает работу по воссоединению регионов Украины…” http://lot.lg.ua/…/proon-prodolzhaet-rabotu-po-vossoedineni…
  • 27.06.2017 сторінка Фейсбуку Ірини Мигович - представника Національного університету імені Тараса Шевченка: “Сьогодні був чудовий день, бо мала за честь вітати на території Лну Імені Тараса Шевченка делегацію з Івано-Франківщини та Вінничини в рамках реалізації Проекту ПРООН «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфлікто громадах України…»https://www.facebook.com/irena.mygovych/posts/10212092444403783
  • 27.06.2017 сторінка Фейсбуку члена делегації з м. Вінниця Олени Кірілюк: “Вчора ще був Краматорськ) Приємна зустріч з Stanislav Chernogor, Фонд розвитку громади , Центр "Старе місто" та його таланти, спілкування з представницями департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин ДонОДА. Прогулялись оновленим парком ім. Бернацького, побачили великі плани по облаштуванню…”https://www.facebook.com/olena.kyryliuk/posts/1859140867445877
  • 29.06.2017 сторінка Фейсбуку члена делегації з м. Вінниця Олени Кірілюк: “Пост не про місця, не про реалізовані проекти, не про пости-паспорти, не про враження від інфраструктури та ламання стереотипів...”https://www.facebook.com/olena.kyryliuk/posts/1862546167105347?notif_t=like_tagged&notif_id=1499082469683746
  • 04.07.2017 Ютуб, сюжет телеканалу “Луганське обласне телебачення” (ЛОТ): “Громада Сватовского района реализует проекты при поддержке международных доноров…”https://www.youtube.com/watch?v=9ywKXzGJB9o
  • 05.07.2017 сторінка Фейсбуку Луганского обласного Ресурсного Центру: “29 червня п.р. гості з Івано-Франківщини та Вінниці відвідали місто Кремінна…” https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1685053118190130&id=315461985149257
  • 05.07.2017 сторінка Фейсбуку Центру сталого розвитку при Східно українському національному університеті імені Володимира Даля: “27 червня п.р. гості з Івано-Франківщини та Вінниці відвідували Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, щоб ознайомитись з його життям, у тому числі й як ВУЗа-переселенця…”https://www.facebook.com/resource.center.eunu/posts/431367553915833
  • 05.07.2017 сторінка Фейсбуку Луганского обласного Ресурсного Центру: “28 червня п.р. гості з Івано-Франківщини та Вінниці відвідували Новоайдарську громаду…“https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1686231088072333&id=315461985149257
  • 24.07.2017 сторінка Фейсбуку Луганского обласного Ресурсного Центру: “Ще трошки про останній день перебування у нас в гостях делегації з Івано-Франківська та Вінниці. Останній день візиту гостей (30.06.17) було присвячено Лиманській об’єднаній громаді Донецької області, яка межує з Кремінським районом Луганської області, та відвіданню Святогір’я і кластеру глиняних виробників в м. Слов’янськ...” https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1707287782633330&id=315461985149257

Слідкуйте за новинами щодо наступних візитів.

Нагадуємо, що підтримка візиту здійснюється Проектом Програми розвитку ООН «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України» (RGR), діяльність якого підтримується Урядами Швеції та Швейцарії, Європейським Союзом на территоріях Донецької та Луганської областей.

#UNDPUkraine #SIDA #SDC

 

 

Яндекс.Метрика