• Головна
  • Новини
  • Місцевий економічний розвиток та створення нових робочих місць
×

Попередження

JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /var/www/openjH/open.lg.ua/images/news_2017/2017-11-20
×

Повідомлення

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news_2017/2017-11-20
Переглядів: 1144

Гості з Чернівецької області, були вражені Україною в серці луганських та донецьких громад

2017 11 20 09Учасниками візиту «ОГЛЯД КРАЩИХ ПРАКТИК СПІВПРАЦІ ВЛАДИ, БІЗНЕСУ ТА ОГС В РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТІВ РОЗВИТКУ в Луганській та Донецькій областях», вдалось залучити тих, хто постійно приймає гостей зі Сходу та ділиться своїм безцінним досвідом, щоб показати, як розвиваються та прагнуть кращого громади Сходу України. Маршрут для гостей був не легким та насиченим різноманітними зустрічами та дискусіями.

Так 06 листопада, делегація прибула до м. Святогірськ, де відбулась екскурсія до святого місця СВЯТО-УСПЕНСКОЇ СВЯТОГОРСКОЇ ЛАВРИ.

07 листопада відвідали «Центр безпеки» ОТГ Лиман. У центрі безпеки зустрілись з першим заступником ОТГ Лиман Драч Юрієм Анатолійовичем, який розповів про етапи створення центру безпеки. Також відповів на питання формування бюджету та напрямки використання бюджету розвитку.

Після центру безпеки делегація мало змогу оглянути ЦНАП ОТГ Лиман та получити інформацію щодо діяльності центру, його розкладу та надання адмінпослуг.

В приміщенні міської ради була зустріч з секретарем міської ради Каракуц Тетяною Юріївною, яка розповіла про етапи створення ОТГ, особливості управління, старостинські округи та їх функції.  Начальник відділ економічного розвитку і торгівлі міської ради Авдєєнко Надія Павлівна презентувала гостям формування доходної частини бюджету громади та напрями витрат бюджету, ознайомила з діялністю громади вцілому та соціально-економічними показниками розвитку й планами на майбутнє.

Після м. Лиман переїхали до села Крива Лука, наймальовничого містечка громади, але що було в окупації та зараз знаходиться в стадіх розмінування. Але не зважаючі на це, староста відмітила та познайомила всіх присутніх с переселенцям з м. Донецьк, що стали головною інвестицією та рушійною силою по активізації розвитку села. Яна Синиця представила презентацію громадської діяльності, фото виставку найкрасивіших міст Донбасу та одразу отримала пропозиції від гостей щодо співпраці та фінансової допомоги на реалізацію поточних проектів. Ось приклад того, що треба спочатку зробити самим, вміти себе презентувати та показати, мати проекти і кошти незабаром знайдуть свого власника добрих справ. ПРООН пишається цією громадаю, бо вони почали з малого  - міні-ініціативи щодо створення фото виставки по напрямку “соціальна єдність та примирення”, чим повірили в себе та отримали поштовх для більш великих справ.

На в’їзді до міста Кремінна гості відвідали Частину МНС-21. Гостям розповіли про історію створення цієї частини, про їх не легку працю в зоні АТО, показали техніку та обладнання, частино з котрих були придбані завдяки допомозі ПРООН.

Мер м. Кремінна презентував свою роботу, показали місто та деякі результати роботи за різними проектами (альтанку, зони відпочинку, електронні стенди, освітлення, водонасосну станцію, що запрацювала за підтримки ПРООН та інших донорів). Місцеві спікери наголосили на тому, що тепер влада та громадськість зосереджується на питаннях безпеки та Верховенства права, бажають покращити безпечний рух транспорту у місті та зробити підвищені пішохідні перехіди для людей, як на Івано-Франківщині та в Європі. Треба зазначити, що місцеві лідери не тільки покладають надію щодо допомоги з боку ПРООН та інших міжнародних організацій, але й багато чого роблять й самі. Так, заправаджено та діє Конкурс проектів місцевих громадських організацій, підписано Угоду Мерів, постійно розробляються проекти на ДФРР та все найкраще (за підсумками візитів по обміну досвідом в інші регіони України та інших держав) керівництво місто намагається застосувати в своїх проектах розвитку.

Андрій Сімонов – голова ГО “Кремінська бізнес-асоціація”, розповів гостям про роботу організації, реалізовані та заплановані проекти по розвитку громади та економіки. Також розповів про плани щодо розвитку туристичної інфраструктури, розповів загалом про проблеми та преспективи розвитку туристичної сфери в місті Кремінна та Кремінському районі в цілому

Світлана Загоруй – виконавчий директор ГО “Наша громада”, розповіла про поточні проекти організації та співпрацю з владою та бізнесом в сфері соціального розвитку громади.

Слід зазначити, що Кремінський район характеризується демократичним управлінням та залученням самого великого в Луганській області серед інших громад об’єму коштів міжнародної технічної допомоги.

Наступного дня гості відправились до Сватівського району, де в селі Коломийчиха відбулись ряд зустрічей.

Людмила Миколаївна Кобзєва, голова районного Ресурсного Центру Розвитку Громад Сватівського райну, що працює на базі Сватовської рейдержадміністарції, розповіла гостям про те, що у 2008 року Сватівський район став учасником проекту Європейського союзу програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». В рамках проекту було відібрано чотири громади та створено ресурсний центр розвитку громад «Громади Сватівщини». За сприяння проекту ресурсний центр отримав оргтехніку.

Протягом реалізації першої фази проекту (2009-2010 рр.) було реалізовано чотири мікро-проекти. В подальшому громадські організації проявили свою активність, завдяки чому було додатково реалізовано ще чотири мікро-проекти. Таким чином протягом першої фази було реалізовано вісім мікро-проектів н суму майже 1 млн 200 тисяч гривень, з них 71 тисяча – кошти мешканців громад. На слайді Ви можете бачити відремонтовані об’єкти:

  • Центр розвитку громади в селі Райгородка
  • Дитячий садок в селі Мілуватка
  • Школи в селі Куземівка та Містки.

Одна з наймасштабніших самостійних ініціатив це реконструкція туристично-привабливого об’єкту Сватівського району «Джерело на хуторі Надія», яка реалізована за сприяння проекту розвитку ООН та компанії «BonAqua». Також в рамках цього конкурсу діти села Райгородка стали переможцями та мали змогу відвідати «Музей води» в місті Київ.

В рамках другої фази проекту (2011-2012 рр) було реалізовано чотири мікро-проекти на суму майже 800 тисяч гривень. Було відремонтовано фельдшерський пункт в селі Ковалівка, дитячий садок в селищі Новоселівське.

За Проектом «Покращення умов виховання та фізичного розвитку дітей через облаштування сільських дитячих майданчиків» за фінансової підтримки  Генерального Консульства Федеративної Республіки Німеччини в м. Донецьк громадські організації «ТЕРЕМОК» та «ДЖЕРЕЛО 2009» отримали дитячі майданчики.

У співпраці з громадською організацією «Агентство стійкого розвитку Луганського регіону» (АСР) Сватівський район приймав участь в конкурсах з енергозбереження, за допомоги АСР в селі Кооломийчиха було розроблену першу в області сільску стратегії розвитку села тареалізовано міні ініціативи в дитячому садочку (щодо оснащення меблями та іграшками) та школі ( втановлено дитячий майданчик).

В партнерстві з Обласним ресурсним центром, ресурсним центром при Східноукраїнському національному університеті ім. В.Даля на базі Коломийчиської громади було проведено семінар по енергоефективності. Здійснено капітальні ремонти будинків культури в селі Коломийчиха та селищі Новоселівське за кошти обласного бюджету в рамках конкурсу проектів місцевого самоврядування. До речі Сватівський район був одним з небагатьох, що отримали кошти для ремонту закладів культури. Це сталося лише завдяки вивченню методології проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

В третій фазі проекту було реалізовано чотири мікро-проекти на суму майже 1,5 мільйона гривень. Проведено капітальний ремонт в амбулаторії села Гончарівка, замінено опалення в школі села Оборотнівка, відремонтовано дах школи в селі Коломийчиха.

Всього було реалізовано 16 мікро-проектів на суму майже 3 млн 500 тисяч гривень, з них 300 тисяч гривень були зібрані мешканцями громад. Додатково реалізовано власних ініціатив більше ніж 50 тисяч гривень.

29 жовтня 2015 року на Сватівщину прийшла біда!!!

Вибухи на складах боєприпасів збройних сил України. Пошкодження були в кожному районі нашого міста і не тільки. Снарядами було пошкоджено найближчі села- Гончарівка та Травневе. Були жертви і серед мирного населення. Школи, дитячі садки, будинки, об’єкти інфраструктури (РайГаз).

Для усунення наслідків надзвичайної ситуації було надано гуманітарної допомоги з усіх областей України на суму більше ніж 20 мільйонів гривень у вигляді коштів, будівельних матеріалів та іншого. Було надано одноразової грошової допомоги постраждалим та сім’ї особи що загинула на суму 277,5 тис. грн. проведено відновлювальні роботи на об’єктах соціальної інфраструктури, на які було використано майже 11 млн грн з Резервного Фонду державного бюджету.

У зв’язку з проведенням АТО в Сватівському районі почали працювати міжнародні благодійні організації «Mercy Corps», «Міжнародна організація з міграції», Норвежський фонд у справах біженців, програма розвитку ООН.

            Було реалізовано  4 мікропроекти у співпраці  з Міжнародною  організацією Mercy Corps.

            Було реалізовано 4 мікропроекти у співпраці з  Міжнародною організацією з міграції (МОМ).

            Було реалізовано 2 мікропроекти у співпраці з  державним фондом регіонального розвитку (ДФРР).

            Місто Чернівці та область відомі своїми гірськими річками, лісами! Давно славиться туристичним відпочинком.

Сватівщина ж натомість тільки починає свій шлях у розвитку туризму. У нас є багато культурно-привабливих місць. Преображенський печерний монастир –який є культовим комплексом, на що вказують зображення християнської семантики на стінах, написи, архітектурні особливості окремих приміщень (церкви) та широкі аналогії подібних галерейних монастирів від Галичини до Поволжя.

В селі Хомівка - Успенсько-Серафимський жіночий монастир, на території якого висаджений сосновий бор. З історичних довідників відомо, що на території села жив пан з дружиною, у них не було дітей. І для того щоб якось втішити дружину, він побудував цей монастир, монашки і посадили ці сосни. Коли Ви знаходитися в цьому бору, ви дійсно відчуваєте благодать, зв’язок між минулим та сьогоденням, і починаєте замислюватись над вічністтю. Пізніше на цьому місці був побудований Професійно-Технічний університет.

Один зі старих і постійно діючих храмів в Сватівському районі - це храм Різдва Іоанна Предтечі в с. Мілуватка. Цей храм має своє славне історичне минуле. Веде він свій відлік з 1913 року. При вході в храм виставлена карта Сватівського району початку ХХ-ого століття і кожен має змогу її роздивитись.

Храми в селі Рудівка, Кармазенівка, капличка в селі Свердлівка.

Після воєнні пам’ятки, що нагадують нам про страшні роки Другої Світової Війни - одна з яких знаходиться в селі Петрівка. Це єдиний 100 метровий обеліск в Луганській області, побудований в пам’ять місцевим захисникам.

14 заповідників, а це 5’140,2 га. Найбільший - Зоологічний заповідник "Сватівський". Знаходиться в межах урочищ Сватівського державного лісомисливського господарства (між селами Коломыйчиха, Куземівки, Містки). Загальна площа 3’316 га. Типовий природний ландшафт, степової зони.

“Про наш чудовий край кожен мешканець Сватівщини може розповідати годинами. Проте головним надбанням рідного краю є його люди. Які вкладають свою душу та серце в розвиток своєї малої батьківщини” – зазначила Людмила Микоалївна Кобзєва.

Слід зазначити, що в рамках проекту ПРООН "Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України" відбулися два навчальних візити до Чернівецької області. В них взяли участь представники Луганської та Донецької областей, в тому числі й Старобільщини. Наші делегації мали можливість побачити, як в Буковинському регіоні дбають про міжнаціональну, міжрелігійну та міжкультурну толерантність, вважаючи її запорукою розвитку всього краю. Гості зі сходу завітали до сільських територіальних громад, познайомилися з традиціями, народними обрядами, побачили прекрасні храмові споруди, багато спілкувалися з місцевими жителями. Ці поїздки залишили по собі багато приємних теплих вражень.

І ось група чернівчан - представників обласного центру, районних центрів та сіл - завітали на Луганщину. Однією із зупинок в їх насиченій програмі був і Старобільськ. Тут буковинці дізналися про історію Приайдарщини, визначних людей, які прославляють наш рідний край, відвідали обласний музей, жіночий монастир "Всіх скорботних радість".

Цікаву екскурсію для них, яка почалася біля пам'ятника Остапу Бендеру біля Луганського національного університету, провела заступник директора музею Тетяна Коваленко.

Подібні дружні візити є корисними для обох сторін. Вони дозволяють не просто краще взнати одне одного, а й налагодити стосунки між нашими громадами - культурні, соціальні, туристичні, професійні.

Новоайдарський район, так вразив гостей своєю гостинністю та українським колоритом, що вони ще довго захоплювались громадою та її лідерами, що працюють за декілька кілометрів від зони розмежування. А відвідання місцевого музею із українською колекцією одягу, яка є перлиною загальнодержавного значення, надало гостям відчуття, що вони знаходяться в себе вдома. Гості відвідали Дитячо-юнацьку спортивну школу, яка відновлена після пошкоджень в результаті АТО та Районний будинок культури, в якому на той час проходила репетиція до дня гідності та свободи.

Олена Кізілова – начальник управління економічного розвитку і торгівлі Новоайдарської районної державної адміністрації, керівник районного ресурсного центру розповіла про успіхи громад Новоайдарського району в реалізації малих ініціатив, які можна реалізовувати як за кошти так і без них для згуртування, єдності та примирення громадян. Інформацію почала з далеких 2007-2008 років. Ще в ті роки, щоб згуртувати людей, підготувати їх до вирішення проблемних питань на територіях, керівництво району прийняло рішення заохотити громаду шляхом участі їх в малих ініціативах. В цей час проводився конкурс "Старт для активізації громад", який проводила громадська організація "Слобідський селянський розвиток" за фінансової підтримки фонду Стефана Баторія, в рамках якого передбачалось підтримати ініціативи вартістю 2,5 тис.грн. при спів фінансуванні від органів влади цієї ж суми. Таким чином, в рамках даного проекту реалізовані ініціативи "Простір бісерних див", "Як на тім рушничкові…" Денежниківської сільської громади, "Муратівський молодіжний центр" Муратівської сільської громади, "Шкільний спортклуб" Новоайдарської селищної громади, "Спортивне село" Олексіївської сільської громади та "Шкільні традиції - традиції родини" Новоайдарської селищної громади. Внаслідок реалізованих мікропроектів до цього часу функціонують гуртки з бісероплетіння, діти займаються спортом та відвідують молодіжний центр. В школі до цього часу проводяться тематичні уроки.

У 2012 році район став учасником другого етапу проекту МРГ як «реплікаційний» район. Умовою даного проекту була реалізація мікропроектів, на підтримку яких донор направляв до 2,6 тис.дол. або 20 відсотків від загальної вартості проекту Не дивлячись на це наші громади реалізували 6 мікропроектів залучивши з різних джерел фінансування кошти в сумі 1052,776 тис.грн., де: 124,297 тис.грн. – кошти ЄС та Представництва ООН, а 56,442 тис.грн. (5%) – кошти громад.

В рамках даного проекту громади навчались як правильно писати грантові заявки, оформлювати бухгалтерські документи. Переймали досвід як в межах Луганської області так і поза її межами.

Даний проект ще раз підтвердив правильність дій наших громад, так як тільки в партнерстві місцевих громад, органів місцевої виконавчої влади та самоврядування спільно можна визначити пріоритети розвитку, спільно планувати та реалізовувати заходи щодо сталого розвитку села чи селища.

Також громади працюють і в напрямку розвитку сільського господарства:

За сприянням Програми малих грантів Глобального екологічного фонду та ПРООН в Україні в 2013-2014 роках в рамках мікропроекту «Збереження біорізноманіття, шляхом управління громадськими пасовищами в Новоайдарському районі Луганської області» була закуплена техніка та обладнання за допомогою якого мешканці села значно збільшили площі сільськогосподарських угідь під випас тварин організувавши толоку. При співпраці з членами СОК «Каскад» були встановлені 2 вітряні установки для води, електрична огорожа, так іменуєма «електропастухом»; проведена її наладка та тестування. Сума проекту складала лише 40,0 тис.грн., а результат дії набагато більший: згуртовано людей за інтересами; збільшено доходи сільських сімей за рахунок розвитку ротації пасовищ з урахуванням науково-обгрунтованого календаря випасу тварин; використано покинуті земельні ділянки, які заросли чагарниками з метою використання їх за цільовим призначенням; збережено тваринний та рослинний світ.

Протягом 2014-2015 років в рамках реалізації проекту «Впровадження органічного землеробства на пришкільних ділянках, консолідація зусиль суспільства і молоді у вирішенні глобальної проблематики деградації земель» за сприяння Програми малих грантів Глобального екологічного фонду, що впроваджувався Програмою розвитку ООН в Україні з південного боку будівлі Денежниківської сільської ради створена прибудова у вигляді теплиці з полікарбонату. Внаслідок реалізації даного проекту сільська рада скоротила тепловтрати, так як теплиця створила повітряну теплову буферну зону (так буде впроваджена потенційна економія енергоносіїв), а в літній період стіна і кімнати будівлі через властивості матеріалу полікарбонату стали захищені від надлишку тепла і сонячного світла (збереження поверхонь будови від термічної ерозії).

До того ж школярі цього села отримали можливість у зимовий період проводити практичні уроки природознавства і навчатися основам овочівництва закритого ґрунту (в теплиці). А в сільській громаді з'явилась потенційна можливість створення і використання вегетаріума (зимовий продуктивний сад-город).

В третій фазі проекту МРГ громади реалізували 4 мікропроекти загальною кошторисною вартістю 976,9 тис.грн. Громади навчились співпрацювати настільки з органами влади як сільського так і районного рівня, що змогли не тільки завершити вищевказані мікропроекти, а й максимально залучивши кошти спонсорів, місцевих бюджетів реалізувати й інші.

Реалізовувались ініціативи й без коштів.

В рамках соціальної єдності та примирення в районі організовувались спільні заходи мешканців району з військовослужбовцями ЗСУ, які розквартировані на території району. Наприклад, в с.Денежникове військовослужбовцями було запропоновано посадити дерева, а громада визначила місце для їх посадки (старе кладовище). Дане кладовище відоме тим, що в період голоду 1932-1933 рр. більшість людей були захороненні саме тут. В подальшому це кладовище благоустроєне.

Проводяться заходи Європейського рівня, наприклад Європейська неділя мобільності, в рамках якої проводяться змагання дітвори дошкільного віку на велосипедах; лекції в школах про правила дорожнього руху представниками ДАІ та надання першої допомоги при травмах в ДТП.

В рамках єдності та примирення мешканцями сіл надавалась допомога ВПО.

Проводились заходи згуртування в спорті, культурі; між молоддю і поколінням старшого віку; між військовослужбовцями ЗСУ та мешканцями району.

10 представників громадянського суспільства, місцевих органів влади Новоайдарського району взяли участь в Проекті «Відновлення врядування та примирення на територіях України, що постраждали від кризи» яка є частиною загальної Програми відновлення та налагодження миру ПРООН за фінансової підтримки урядів Швеції та Швейцарської Конфедерації (SIDA та SDC), а саме в програмах обміну, метою яких був пошук спільних рішень загальних проблем на Донбасі. На підставі побаченого, в результаті поїздок 7 ініціативних ідей з соціальної згуртованості були направлені на Конкурс учасниками програм обміну.

Також учасниками форуму, які були задіяні у навчальних візитах, тренінгах та заходах направлені 13 ініціатив та 1 інфраструктурний проект на Конкурс в рамках Проекту ПРООН «Верховенство права та безпека на рівні громад у постраждалих від конфлікту районах України», з яких 6 мікроініціатив та 1 інфраструктурний проект підтримано.

Сергієнко В.В. – голова Новоайдарської райдержадміністрації розповів чим живе район в даний момент, стан життєдіяльності сірої зони, лінії розмежування.

Зустріч пройшла жваво та у невимушеній обстановці.

Наступного дня, після поїздок по районам та громадам Луганщини, гості ще відвідували зустрічі в м. Сєвєродонецьк,  а потім вирушили до Краматорська, Слов’янська та вже обратно додому.

Як пройшли зустрічі, можна багато написати, але, кращі навести деякі вислови учасників за підсумками заповнення ними оціночних анкет, про що нижче...

{gallery}news_2017/2017-11-20:::0:0{/gallery}

 

 

ОЦІНКА ВІЗИТУ

гостей з Чернівецької області, які відвідали Луганську та Донецьку область в рамках візиту «ОГЛЯД КРАЩИХ ПРАКТИК СПІВПРАЦІ ВЛАДИ, БІЗНЕСУ ТА ОГС В РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТІВ РОЗВИТКУ ГРОМАДАМИ СХОДУ УКРАЇНИ»

05-11 листопада 2017 року

В оцінці візиту прийняли участь 13 осіб віком від 28 до 57 років, представники виконавчої влади, місцевого самоврядування, ОТГ, громадських організацій, закладів культури та туризму та ін., що прибули із Сокирнянського, Сторожинецького, Вижнецького, Першотравневого, Глибовицького районів та міста Чернівці. Слід зазначити, що з членів делегації раніше Луганську та Донецьку область відвідували тільки 3 особи, які до конфлікту просто були у східних областях у знайомих в гостях. 

Щодо мотивації до участі у візиті та стереотипів щодо східних регіонів України, учасники візиту назвали наступне:

  • “Обмін досвідом щодо організації роботи по забезпеченню цивільного захисту у новостворених ОТГ. Певні стереотипи про східні регіони України були (проросійська спрямованість, мова спілкування виключно російська)”;
  • “Мала намір краще відкрити для себе культуру і ментальність Слобожанщини, жодних стереотипів до поїздки не мала”;
  • “Обмін досвідом по питаннях соціальної єдності та примирення, безпеки, верховенства права та співпрацю громад з Програмою розвитку ООН. Стереотип мій повністтю змінився. Раніше думала, що люди в цих областях зовсім не хотять працювати, а все їм "повинна" давати держава.Але, все зовсім не так. Нам треба багато в чому в них повчитися. Вони не чекають, що хтось прийде і їм зробить, а самі все роблять, відбудовують, беруть участь в багатьох програмах . Все відновлення і будівництво відбувається за участі в різних програмах і проектах”;
  • “Подивитися на реальну картину в східному регіоні”;
  • “Побачити як працюють та розвиваються громади на Сході України. Познайомитися з жителями регіону”;
  • “Обмін досвідом”;
  • “Мотивація - побачити ментальну специфіку Донеччини та Луганщини саме на місцях. Стереотипів не було, оскільки у нас налагоджена співпраця з колегами із Донбасу”;
  • “Обмін досвідом у сфері культури, освіти та спорту”;
  • “Побачити як живуть люди і розвиваються села/місті після війни.Ні, стереотипів не було”;
  • “Ніколи не був в Луганській та Донецькій областях, підсвідомо десь були стереотипи”.

Більшість учасників делегації зазначили, що це була така перша комплексна обмінна цікава поїздка.  Бо до цього моменту , вони в основном увідвідували заходи в Чернівецькій області, та містах Західної Україн, Їздили на методичні семінари в межах свого району, В Польщу, Івано-Франківськ та Одесу, Румунську республіку.

Цікави були відповіді на запитання : “Що Ви знаєте про питання соціальної єдності та громадської безпеки на Сході та в Вашій громаді?”, а саме:

  • “З 2014 року займався питаннями соціального та побутового забезпечення ВПО в складі Регіонального штабу при Чернівецькій ОДА”;
  • “В східних областях(Луганській,Донецькій) питання соціальної єдності та громадської безпеки сприймається більш відподально та на більш високому рівні ніж в нашій об’єднаній Вашковецькій сільській громаді. Люди там більш згуртовані та відповідальні в цих питаннях”
  • “Питання соціальної єдності та громадської безпеки на Сході - одне з найголовніших питань в умовах сьогодення. В ході візиту приємно вразило те, що громадські організації, представники органів місцевого самоврядування та звичайні небайдужі люди вживають всіх заходів та використовують всі можливі засоби для забезпечення небезпеки для життя і здоров'я людей, для нормальної діяльності розташованих на їх території підприємств, для віднорвлення та підтримання нормального життя на звільнених від окупаціїї територіях, а також для надання допомоги населенню, яке знаходиться на окуповани х територіях. В нашій територіальній громаді проводимо роботу з населенням щодо необхідності збору та надання можливої гуманітарної допомоги для мешканців сходу та для військовослужбовців, які перебувають в зоні проведення АТО. Проводиться також інформаційна робота серед молоді та інших верств населення щодо побаченого в ході візиту в Луганську та Донецьку області”;
  • “Налагодження партнерства між трьома областями за принципами соціальної єдності та примирення”;
  • “Вона активізувалася у зв'язку із військовими діями на Донбасі. Консолідація патріотизму українського населення відбувається значною мірою через необхідність відстояти власну ідентичність”;
  • “Проект ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” у Чернівецькій області. Робота міжнародної організації "ПРОООН" у місті на сході з офісом у м.Сєвєродонецьк.на мою думку ідея соціальної єдность полягає в тому, що Схід і Захід мають бути єдиним цілим”
  • “Це дуже важливий аспект для розвитку громадянського та патріотичного суспільства”.

Дехто не замислювася на такими термінами до візиту зовсім.

Всі учасники візиту оцінили сам візит на “5” балів з п’яти.

 

Відповідно до коментарів про те, що саме сподобалось у візиту до двох областей, відповіли наступне:

  • “Організація зустрічей, результати реалізації різних проектів розвитку громад, налагодження співпраці між областями за принципами соціальної єдності та примирення в умовах конфлікту на сході України”;
  • “Висока організація, дружність самої команди, насичений графік пересування, багато нової і дуже цікавої інофрмації”;
  • “Сподобався в м.Лиманськ ЦНАП, Краматорські бджілки( клуб волонтерів), офіс ООН в Северодонецьку,Новоайдарівський будинок культури, Кремінський центр соціальної допомоги населенню”;
  • “Такого, що б не сподобалося - НЕМАЄ!!!!!!!!!!! Дуже корисна поїздка особисто для мене. Я вражена тим, що люди в таких важких умовах намагаються будувати мирне життя, розвиватися”;
  • “Люди з якими довелось познайомитись рід час поїздок”;
  • “Ввічливість, гостинність, взаємопорозуміння та прагнення до дружніх стосунків”;
  • “Злагоджена організація, багате інформаційне наповнення, обширна географія візиту”;
  • “Гарний прийом у всіх відвіданих містах, простота та гостиприємність жителів Сходу”;
  • “Багато відвіданих міст”;
  • “Все”
  • “Загалом, організація поїздки”.

Окремі коментарі по зустрічах в Лиманській ОТГ Доенцької області:

  • “Лиманщина мені відкрилася передусім як край Кредяної флори і чудових людей”;
  • “Зустріч гарна, змістовна.Відвідали Лиманський центр НАП. Хотілобся мати в своїй громаді подібний ЦНАП”;
  • “Цікавим було все: і Центр базпеки Лиманської ОТГ, ЦНАП. Плануємо будівництво центру безпеки в нашій ОТГ. Зацікавила діяльність ЦНАПУ, злкрема, організація роботи з громадянами”;
  • “Гарна зустріч. Керівництво Лиманської ОТГ ділилося досвідом роботи соціально-економічного розвитку та результатами роботи по співпраці з міжнародними організаціями”;
  • “Дуже мальовничий край. Самобутній своїми заповідниками. Прикро і водночас символічно, що саме звідси почалася війна”;
  • “Привітно зустріли, показали роботу відділів ОТГ, зокрема роботу ЦНАПу, привітний і теплий прийом”;
  • “Співпраця керівництва ОТГ з керівництвом УДСНС Донецької області щодо забезпечення протипожежної безпеки та реагування на надзвичайні ситуації знаходиться на професійному рівні, багатопрофільність ЦНАПу”;
  • “Зустріч була теплою, керівництво ОТГ надавало відповіді на всі поставлені запитання, співпраця керівництва ОТГ з керівництвом УДСНС Донецької області щодо забезпечення протипожежної безпеки та реагування на надзвичайні ситуації знаходиться на професійному рівні, багатопрофільність ЦНАПу”;
  • “Одна з більших громад, організація роботи андмінцентру вразила, громада має великі перспективи”.

Щодо сел. Крива Лука, гості відмітили наступне:

  • “Робота мера міста та депутатського корпусу щодо забезпечення покращення життя місцевого населення в складний період, матеріально-технічного забезпечення підрозділів ДСНС України Кремінського району “;
  • “Запамятався відбудований міст між населеними пунктами. Дуже схвилювала розповідь старости села, що під час бойових дій міст був розрушений і рідні люди, які проживали по обидві сторони річки тільки вночі могли на лодках переплисти річку і дізнатися чи ще живі їх рідні. Ще частина полів досі не розмінована. Центр Соціальної допомоги населенню дуже сподобався. Пожежні машини не тільки нові працюють , а й відремонтовані дуже старі теж в пригоді – працюють”;
  • “Цікава презентація представників міськради та громадської організації "Наша громада" про місто та співпрацю”;
  • “Сподобалась їхня робота по залученню позабюджетних коштів на розвиток міста”;
  • “З нами ділились досвідом по залученню міжнародних грантів, знайомили із своїми досягненнями”;
  • “Дуже активна громада, проектно-організована. Зустріч у місцевій міській раді, презентація щодо роботи з залучення інвестицій, все сподобалось”;
  • “Детальна розповідь керівництва про здобутки міста за роки звільнення та бажання розвивати місто. Споподобався сам підхід ради до реалізації інфраструктурних та європейських проектів”.

Щодо села Коломийчиха Сватівського району, ми отримали наступні коментарі:

  • “Гостинно, душевно, щиро. Зустріч дуже тепла. Концерт в будинку культури. Люди самі за власні кошти відбудували місцеву церкву. Заасфальтували майданчик біля школи. Щирі та гарні стосунки з адміністрацією Сватівського району. Вразили розрушені будівлі під час взривів боєприпасів в м.Сватово”;
  • “Вразили актівність, впевненість та ентузіазм жіночої частини Коломийчихи. Бажання вдібудувати своє село будь-якими засобами. МОЛОДЦІ!!!!!!!!!!! Вони приречені на успіх!!!!”;
  • “Файно. На найвищому рівні. Дуже добре. Відмінно. На вищому рівні, Чудово. “;
  • “Зустріч супер, а саме головне бажання голови села і жителів до співпраці, до розвитку свого населенного пункту”.
  • “При проведенні будь-яких заходів залучаються всі верстви місцевого населення не залежно від віку, їх патріотичне спрямування, відданість служінню українському народові, єдності України”;
  • “Сподобалося те, що підприємці ( фермери) за власні кошти та за своєї ініціативи домовляються з мінерами, розміновують поля і засівають їх. Люди хотять жити і працювати”;
  • “Хіба в Коломийчихі могло щось не сподобатися? Правда, вразили рештки будівель після вибухів складів в м. Сватовому й сум, з яким розповідали представники місцевої влади”;
  • “Активні жителі села. Місцева влада ділилась успішним прикладом комплексного розвитку села за рахунок підняття громадської активності. Вони вміють не тільки творчо працювати,а ще дбають про культурне дозвілля”;
  • “Гостинні і водночас дуже сильні люди. Чудовий концерт у патріотичному стилі у виконанні місцевих аматорів сцени. Все сподобалось, дуже приємна та тепла зустріч”.

Щодо м. Старобільськ, гості відмити, що :

  • “Місто багате на історичні пам'ятки, сильна згуртованість населення, чудовий краєзнавчий музей”;
  • “Пересвідчилася, що це не лише історичне місто, а і дуже красиве. Відвідала його вперше”
  • “Сподобався місцевий музей, ресурсний центр при нацуніверситеті ім.Т.Шевченка. Вразило те, що в університеті навчаються студенти із окупованої території”;
  • “ЦІкаво, змістовно. Дуже цікава і захоплююча історія міста, гарний монастир”;
  • “Проведені екскурсії збагатили наше духовне мислення”;
  • “Історичне місто, воно самодостатнє і самобутнє. Екскурсія по місту і краєзнавчому музею.

все сподобалось”;

  • “Цікаво було дізнатись за відбудову міста після війни”.

Наводимо коментарі гостей після відвідування селища Новоайдар:

  • “Вражена музеєм старожитностей, колекцією традиційного слобожанського і лемківського одягу і "Музеєм на крилах" - це просто надзвичайно!”;
  • “Сподобався музей ангелів. В цьому музеї ангелочки з усіх куточків України та інших держав зроблені руками дітей. Навідь є три ангели зроблені дітьми з нашого району Сокирянського, які зайняли призове місце в нас.В музеї є експонати старовинних костюмів місцевих жителів. Дуже гарно оформлені. Всім пропоную відвідати Новоадарський музей”;
  • “Розповідь голови Новоайдарської РДА про події, які відбувалися в районі в дні візиту. Район знаходиться безпосередньо в зоні конфлікту. На жаль, в день нашого візиту були втрати серед військовослужбовців. Дуже вразив музей ангелів в м. Новоайдар та колекція одягу”;
  • “Гарний будинок культури та спортзал. Люди не втрачають надії, творчо працюють, вірять в світле майбутнє.Музей колекції українського одягу. Музей просто вразив.”;
  • “Зустріч у місцевій райдержадміністрації, капітальний ремонт спорт школи, палацу культури та залу урочистих подій. Все сподобалось.”;
  • “Вразили шикарною колекцією українського одягу в музеї селища, збереженням українських цінностей, всебічний розвиток української культури та історії. Відбудова клубу та ДЮСШ”.

Щодо зустрічей в м. Сєвєродонецьк, гості написали у відгуках наступне:

  • “Згуртованість місцевих органів влади та представників міжнародних організацій, щодо покращення умов життя місцевого населення, забезпечення необхідною допомогою, досягнення довгостроковості відносин між партнерами”;
  • “Сєвєродонецьк справив враження інтелектуального міста, високорозвиненог”;
  • “Сподобалося відвідування офісу ООН в Северодонецьку, зустріч з заступником голови Луганської ОДА, яка розповідала чим живе їхня область сьогоднішній день, совсім не те що ми бачимо та чуємо в засобах масової інформації”;
  • “Найвищий бал!!! Екскурсія по офісу ООН та зустріч з його представниками, представниками міжнародних організацій була змістовною, цікавою. Серед них немає байдужих людей. Захоплюючими були розповіді про важкі часи на початку конфлікту, в 2014-2016 роках, про роботу сьогодення. Їх презентації дали змогу побачити власними очима, над чим вони працюють, якими є пріторітети в їх роботі. Ознайомили із реалізованими проектами розвитку громад. Були цікавими екскурсії по місту. Вразили роботи дітей, яким вони бачать свій край. Дуже сподобался зустріч з заступницею голови Луганської державної адміністрації. ЇЇ розповідь про життя регіону далека від того, що засоби масової інформації "подають" для населення інших регіонів України. Приємно відзначити, що в такий важкий час луганчани знаходять час і засоби для проведення культурно-масових заходів, присвячених українському писменству, українським традиціям тощо”;
  • “Дані зустрічі надихають на співпрцю з представниками міжнародних організацій, що працюють на Сході України”;
  • “Відчувається, що це - науковий центр Донбасу”;
  • “Відвідування офісу Міжнародної організації ПРООН. Все сподобалось.”;
  • “Розповідь про те чим живе місто та які кроки робляться для покращення життя”;
  • “Робота експертів ПРООН на високому рівні”.

Щодо зустрічей в м. Краматорськ, маємо наступні відгуки гостей:

  • “Особливе враження від кремнієвих розсипів та фахової екскурсії від станіслава Чорногора - це було справді професійно”;
  • “Сподобалися "Краматорські бджілки" - волонтерський клуб.Вони там шиють рукавиці бійцям, плетуть захисні сітки і т. ін. Клуб дозвілля молоді - "вільна хата". Дуже гарні стосунки.Молодь має куда прийти і знайти собі зайняття за смаком, тут вивчають іноземну мову, гри на гітарі, та багато чого іншого. Дуже сподобалася невимушена проста атмосфера, що люди мають де поспілкуватися і не залишатися на одинці зі своєю бідою”;
  • “Всі зустрічі були цікавими. Але найбільше вразили волонтерська організація "Краматорські бджілки" та молодіжний простір "Вільна Хата". здивувало те, що дуже тепло сриймали місцеві жителі чернівецьку делегацію. Також, ділилися спогадами про візит на Буковину, про теплий прийом і розвіювання міфу про "бендерівщину";
  • “Здивували хлопці, що виготовляють три-Д принтери”;
  • “Зустрічі з цікавими людьми, та стилем їхньої роботи. Чудова зустріч, і дуже професійна екскурсія”;
  • “Дуже патріотичне гарне місто, дуже сподобалося робота молодіжних і громадських органаці. Все сподобалось”;
  • “Справило неабияке враження цілеспрямованість дій ГО "Фонд розвитку громади" на реалізацію різних проектів, щодо покращення якості життя мешканців регіону, виховання патріотизму”;
  • “Цікава екскурсія містом та життя містян”;
  • “Справило неабияке враження цілеспрямованість дій ГО "Фонд розвитку громади" на реалізацію різних проектів, щодо покращення якості життя мешканців регіону, виховання патріотизму, робота волонтерів”;
  • "Бджілки" в Краматорську - це супер!”.

У гостей також запитали про те, яким чином Ви будете використовувати інформацію, отриману під час візиту. На що вони відповіли:

  • “Буду використовувати в подальшій роботі, в пропагуванні єдності і рівності областей та України вцілому. Для розширення власного світогляду і популяризації культури Слобожанщини у нарисах, статтях тощо”;
  • “Всім знайомим, друзям, односельчанам розповім, як живуть люди в Донецькій та Луганській областях”;
  • “Доношу правдиву інформацію про життя в Донецькій та Луганській областях, та буду намагатися налагодити співпрацю між громадськими організаціями Луганської, Донецької та Чернівецької областей”;
  • “Для загального розвитку. Необхідно провести роз'яснювальну роботу серед депутатського корпусу, членів виконавчого комітету щодо активності у життєдіяльності громади”;
  • “Для висвітлення ментальної складової у тематичних екскурсіях, лекціях тощо”;
  • “У даному візиті я впевнився, що Україна дійсно єдина і нероздільна, побачив і дуже сподобалася робота, як місцевої влади так і громадських організацій є чого повчитися ну і звісно показати своє”;
  • “Розповім всій ОТГ, що на Сході живуть прості дружелюбні люди , які прагнуть миру”;
  • “Буду доносити до населення ОТГ що там живуть не "сєпари", формувати власну максимально обєктивну думку про події, які там відбувались”;
  • “Мої стереотипи помінялися, і всім розказую як люди в цих областях проживають, і яке в них є бажання до роботи і розвитку нашої держави”.

Щодо побажань, ми отримали наступні вислови гостей, а саме:

  • “Донецькій та Луганській областям бажаю терпіння, наснаги, віри і миру, а вцілому - побільше таких змістовних зустрічей”;
  • “Хотілося б побажати організаторам цієї поїздки всього найкращого, дуже все було змістовно і конкретно.Такі зустрічі потрібні насамперед, нам, і є чого повчитися в жителів цих областей. Побільше обмінів делегаціями, щоб люди самі могли все бачити і відчувати”;
  • “Потрібно частіше обмінюватись досвідом між нашими регіонами. Хочу подякувати виконавчому директору " Агенції розвитку громад Буковини" Малько Н. Б. за організацію навчального візиту на Схід України”;
  • “Хотілося б неодноразово брати участь у таких візитах, а також прийняти делегацію у своїй громаді”;
  • “МИРУ, ЩАСТЯ ТА ДОВГИХ ЛІТ”;
  • “Необхідно робити такі поїздки ще не раз, щоб жителі сходу і заходу обмінювалися поглядами і бажаннями”;
  • “Якщо буде можливість, то я хотіла би взяти участь в таких поїздках, які повністтю змінили мій стереотип, думку, щодо життя людей в Донецькій та Луганській областях”;
  • “Дуже корисна поїздка”;
  • “Такі навчальні візити об'єднують громадян, як зі Сходу так і з Заходу України”;
  • “Дякую за запрошення та теплий прийом. З повагою Красноїльська ОТГ”;
  • “Була рада брати участь у візиті до Сходу України”.

Таким чином, робимо загальний висновок про те, що візит пройшов успішно й з точки зору його загальної організації та координації, й щодо прийму та зустрічей гостей та відносин самих людей, та й щодо інформаціного та культурно-пізнавального наповнення програми візиту.

Про користь навчально-обмінних візитів також у спеціальному відеосюжеті:

 

 

Яндекс.Метрика