• Головна
  • Новини
  • Перше засідання обласної робочої групи з координації субпроектів у рамках реалізації Проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»
Переглядів: 987

Перше засідання обласної робочої групи з координації субпроектів у рамках реалізації Проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»

IMG 476323 серпня 2017 року в Луганській обласній  державній адміністрації відбулося перше засідання робочої групи з координації субпроектів у рамках реалізації Проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» під головуванням заступника голови облдержадміністрації Вадима Данієляна. Як звісно відповідне розпорядження голови Луганської облдержадміністрації про робочу групу прийнято наприкінці червня поточного року.

У робочій нараді разом з членами робочої групи взяли участь і представники ГО “Агентство стійкого розвитку Луганського регіону”, яка за фінансової підтримки Фонду «Відродження» виконує пілотування плану соціального менеджменту і плану залучення зацікавлених сторін в м. Сєвєродонецьк.

IMG 4759Треба зазначити, що станом на сьогодні для Луганської області Кабінетом міністрів України затверджено 24 субпроекта загальною вартістю 79,2 млн грн, що увійшли до першого траншу Європейського інвестиційного банку(ЄІБ) . В рамках другого траншу вже відібрано 43 заявки на 132 млн грн і зараз готується постанова КМУ про затвердження цих проектів, а також ще подано 139 заявок, які перебувають у стадії відбору.

 У порядку денному першого засідання робочої групи розглянули проблемні питання щодо реалізації субпроектів першого траншу, так як ця частина програми вступає в активну фазу реалізації (проводяться тендери, укладаються договори). 

Для обговорення проблемних питань на засідання робочої групи були запрошені кінцеві бенефіціари – представники міст та районів області, що беруть участь у реалізації Програми.

Як зазначила заступник директора Департаменту – начальник управління бюджетної політики, інвестиційної діяльності та туризму Людмила Ахтирська, у місті Сєвєродонецьк затверджено 10 проектів, 9 з яких є тендерними і один – дотендерний.

Проблемні питання полягають у тому, що станом на сьогодні для 9 проектів тендери не відбулися, а також по одному із субпроектів («Енергосанація ДНЗ №25») частина робіт виконана за рахунок фінансування з іншого джерела.

Щодо частково реалізованого проекту, заступник міського голови м. Сєвєродонецьк Сергій Зарецький виніс на обговорення два варіанти рішення: корегування суми фінансування субпроекту за рахунок коштів ЕІБ, або зміни видів робіт в рамках затвердженого бюджету. 

IMG 4762Щодо тендерів, що не відбулися, то Сергій Зарецький зазначив декілька причин: відсутність пропозицій від учасників тендерів, не дуже якісна підготовка документації.

Представник відділу капітального будівництва м.Сєвєродонецьк зазначив, що назва проекту та експертиза жодним чином не можуть бути змінені, проте, зміни можуть бути сформовані в рамках вже затвердженого проекту. Аукціон по двом об’єктам (Палац культури та державна будівля по вул.Леніна 32А) буде проведений 28 серпня.

Представник департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Юлія Тараканова зазначила, що поправки до угоди можуть бути внесені, проте сама угода має бути єдиною. А в разі зміни проектно-кошторисної документації, виникає необхідність вносити проект заново, адже ПКД є основою для проекту. Ці проблемні питання слід письмово погоджувати з Мінрегіонбудом.  Ганна Борова, радник ПРООН з питань примирення та соціальної єдності, зазначила, що практика зміни видів робіт в рамках затверджених сум фінансування субпроекту не повинна розповсюджуватись та має бути етіка в роботі з донорськими та міжнародними установами. Запропонувала у таких випадках розглянути можливість введення практики протоколу переддоговірних відносин з пропозиційною звіркою кошторису.

Обговорювалось також питання відповідності зведеного кошторисного розрахунку договірній ціні, що не може бути забезпечено в рамках чинного законодавства, але вимагається вищестоячими органами при погодження документів по субпроектах.

В рамках забезпечення плану соціального менеджменту, експертами Агентства стійкого розвитку запропоновано підготувати звернення від громадськості по проблемним питанням на адресу робочої групи з представниками ЄІБ при Мінрегіоні.

Пооб’єктна інформація щодо стану впровадження Надзвичайної кредитної програми за рахунок першого траншу ЄІБ у таблиці за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/0B1xH_MonTbmReVlkZU5QYVF5Rnc/view?usp=sharing

 

 

Яндекс.Метрика