• Головна
  • Новини
  • Презентація-тренінг "Внутрішнє переміщення, юридичні аспекти та інструменти місцевої адвокації"
×

Попередження

JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /var/www/openjH/open.lg.ua/images/News/2018/08/2018-08-10
×

Повідомлення

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/News/2018/08/2018-08-10
Переглядів: 1317

Презентація-тренінг "Внутрішнє переміщення, юридичні аспекти та інструменти місцевої адвокації"

2018 08 10 01Вже п’ятий рік поспіль на сході України триває збройний конфлікт, який змусив та продовжує змушувати громадян України переміщуватися з тимчасово окупованих територій. Станом на 26 лютого 2018 року, за даними структурних підрозділів соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, взято на облік 1 490 085 переселенців, або 1 215 164 сім’ї  з Луганської, Донецької областей та Криму, тобто майже кожний 30-ий громадянин України на сьогодні є офіційно зареєстрованою внутрішньо переміщеною особою (далі - ВПО). Якщо до цього числа додати також від 3 до 4 млн осіб (цифра має оцінний характер на основі даних Державної служби статистики України), які постійно проживають на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей, то виявляється, що кожен 10-й громадянин нашої держави тією чи іншою мірою стикався з проблемами реалізації належних йому прав та свобод.

З огляду на вищезазначене, ГО "Агентство стійкого розвитку Луганського регіону", діяльність якого спрямоване на поліпшення соціально-економічної ситуації в Луганській області, також займається допомогою у вирішенні проблем ВПО. За для підвищення рівня поінформованості, юрисконсульт ГО "АСР", відвідала презентацію-тренінг на тему: "Внутрішнє переміщення, юридичні аспекти та інструменти місцевої адвокації", який відбувся 07-08 серпня 2018 року у м. Харків. Тренінг приводився ГО "Громадський холдинг "ГРУПА ВПЛИВУ" у співпраці з ГО "Донбас СОС" в рамках проекту "Посилення захисту прав ВПО через співпрацю Уповноваженого ВРУ з прав людини з громадським суспільством", який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні.

Під час тренінгу обговорювались такі актуальні питання, як:

  • права, пов’язані зі свободою пересування: переміщення осіб через лінію зіткнення; переміщення товарів через лінію зіткнення;
  • актуалізація загальної проблематики у сфері ВПО;
  • право на пенсійне забезпечення ВПО та всі юридичні питання з цим пов’язані;
  • право на соціальний захист ВПО: щомісячна адресна допомого, допомога при народженні дитини, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, допомога на дітей одиноким матерям; субсидії для ВПО;
  • державна реєстрація актів цивільного стану: підтвердження факту народження та факту смерті на тимчасово окупованих територіях. Оформлення та відновлення документів, що посвідчують особу.

Другий день тренінгу був присвячений питанню адвокації. Були розкриті основні етапи адвокаційної кампанії; розкрита методика проведення аналізу проблеми, оточення, карти стейкхолдерів; приклади залучення партнерів, розбудови коаліцій, багатосторонньої співпраці. Ведучі розповіли свої приклади успішних адвокаційних кампаній на місцевому рівні.

Також жваво обговорювалась тема, щодо доступ до публічної інформації, як інструменту впливу громадян на прийняття рішень. Та розкриті деякі  юридичні аспекти вирішення проблем, пов’язаних з отриманням публічної інформації.

В цілому, це були дуже цікаві та насичені інформацією два дні. Учасники мали змогу отримати консультацію з актуальних питань пов’язаних із тематикою заходу, завели нові знайомства та поділились своїм досвідом. По завершенню заходу, ведучі надали учасникам сертифікати о проходженні тренінгу.

{gallery}News/2018/08/2018-08-10:::0:0{/gallery}

 

 

Яндекс.Метрика