Переглядів: 1985

Довід АСР було представлено на майстерні з просторового планування на форумі «Життя на межі миру. Громадські ініціативи змінюють життя українських громад»

2020 11 20 01Спілка «Громадські ініціативи України» спільно з Програмою ООН з відновлення і розбудови миру провело он-лайн Форум «Життя на межі миру. Громадські ініціативи змінюють життя українських громад». З резолюцією Форуму можна ознайомитись за посиланням: https://cutt.ly/3haYZov.

На майстерні з просторового планування було представлено досвід трансформації міського середовища у м. Винниця: свої проекти з реконструкції вулиць та парків міста презентували Максим Кравчук із «Агенції просторового розвитку» та Вікторія Кравчук із «Інституту розвитку міст».

Особливу увагу доповідачів було приділено обговоренню суспільного сприйняття, які виникають під час реалізації проєктів (будівництві нових об’єктів інфраструктури чи виконанні робіт із реконструкції вуличних просторів), а також питанням організації ефективних комунікацій із місцевою громадою та залучення місцевої спільноти ще на етапі проектування майбутніх змін.

Агентство стійкого розвитку, поділилось своїм досвідом у налагодженні комунікацій під реалізації проектів у містах та районах Луганської області, зокрема під час розробки місцевих стратегій і програм розвитку. При тому, що експерти Агенції мають власні методологічні розробки і багаторічний досвід у розробці таких документів і могли би їх написати за пару днів, ключовим елементом співпраці з місцевою владою є організація тривалого процесу із залученням різних зацікавлених сторін, у т.ч. громадських активістів та неурядових організацій. Під час такого процесу, який може тривати до 1 року, не тільки вдається більш глибоко вивчити ситуацію на місці, але й саме головне – налагодити комунікацію із місцевими активістами та політичними опонентами влади і сформувати ту саму «довіру», яка так необхідна у подальшому під час реалізації сучасних й нетипових інфраструктурних й неінфраструктурних проектів.

Більш ніж десятирічний довід у сфері місцевого і регіонального розвитку показав і зміни у суспільному запиті щодо просторового планування розвитку територій. Якщо у 2008-2013 роках основний акцент приділявся розвитку промислових зон для залучення інвестицій, то з приблизно з 2015 року появився суспільний запит на формування «конформних місць проживання» у громадах. Реагуючи на нові тенденції і потреби місцевих громад, АСР також планує розвивати свій експертний потенціал у освоєнні нових тематичних напрямів, зокрема щодо створення доступного середовища та використання геоніформаційних технологій у контексті нових викликів, з якими стикнулись наші громади – COVID-19. Сподіваємось, у наступному Форумі АСР вже представить свій довід за новими напрямами.

У майстерні прийняла участь і досвідом поділилась Олена Козлюк, експерт з питань стратегічного планування і залучення інвестицій ГО «Агентство стійкого розвитку Луганської області».

 

 

Яндекс.Метрика